Swayambhunath

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Swayambhunath
Imatge
Dades
TipusLloc de culte Modifica el valor a Wikidata
Part deVall de Katmandú Modifica el valor a Wikidata
Característiques
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 32,63 ha
zona tampó: 25,18 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaKatmandú (Nepal) Modifica el valor a Wikidata
Map
 27° 42′ 54″ N, 85° 17′ 24″ E / 27.715°N,85.29°E / 27.715; 85.29
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data1979 (3a Sessió)
Identificador121bis-004
Lloc webswayambhu.buddhism-foundation.org Modifica el valor a Wikidata

Swayambhunath (devnagari : स्वयम्भूनाथ स्तुप, de vegades romanitzat Swoyambhunath) és un antic complex religiós situat a l'alt d'un pujol a la Vall de Katmandú, a l'oest de la ciutat de Katmandú. Al costat d'altres construccions de la vall, van ser triades com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l'any 1979.[1]

La stupa de Swayambhunath

També és conegut com el temple dels micos, ja que hi ha micos que viuen en a la zona nord-oest del temple. El nom tibetà per al lloc significa "Arbres sublims" (wylie : Phags.pa Shing.kun), per les varietats d'arbres que es troben en el pujol. No obstant això, Shing.kun pot ser una corrupció del nom que els locals newari donen al complex, Singgu, que significa "auto-nascut".[2] Per als budistes newars en la seva història mitològica i mite d'origen, així com la pràctica religiosa del dia a dia, Swayambhunath ocupa una posició central, és probablement el més sagrat d'entre els llocs de peregrinació budista. Per als tibetans i seguidors del budisme tibetà, en segon lloc solament es troba Boudhanath.

El complex Swayambhunath està format per una stupa, una varietat de santuaris i temples, alguns que daten del període de Licchavi. Un monestir tibetà, el museu i la biblioteca són les addicions més recents. La stupa té els ulls de Buda i les celles pintades. Entre ells, el número «u» (en escriptura devanagari) està pintat en forma d'un nas. També hi ha tendes, restaurants i hostals. El lloc té dos punts d'accés: una llarga escala, amb 365 graons, que condueixen directament a la plataforma principal del temple, que és des del cim del pujol a l'est, i una carretera de cotxes al voltant del pujol, del sud a l'entrada sud-oest. La primera vista en arribar a la part superior de l'escala és el Vajra. Tsultrim Allione descriu l'experiència:

« Estàvem sense alè i suant per les escales escarpades i pràcticament va caure en topar-nos, als últims esglaons, amb la vajra més gran vist mai (perns ceptre-tro) que he vist mai. Darrere d'aquesta vajra, tota la vasta cúpula blanca de la stupa, com una faldilla sòlida, i en la seva part superior hi havia dos ulls gegants de Buda sàviament mirant a la tranquil·la vall que tot just començava a cobrar vida.[3] »

Gran part de la iconografia de Swayambhunath prové de la tradició Vajrayana del budisme Newar. No obstant, el complex és també un lloc important per als budistes de moltes escoles, i també és venerat pels hindús.

  1. «Kathmandu Valley». World Heritage List. UNESCO. [Consulta: 11 maig 2017].
  2. Allione, Tsultrim. Women of Wisdom. Londres: Arkana, 1986, p. xxxiii. ISBN 1-85063-044-5. 
  3. Allione, Tsultrim. Women of Wisdom. Londres: Arkana, 1986, p. xiv. ISBN 1-85063-044-5. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search